Mind

Stemmingswisselingen tijdens de overgang: zo verminder je ze!

Stemmingswisselingen komen vaak voor tijdens de overgang

Kun je ineens exploderen van woede, waarbij je schrikt van jezelf? Of floep je onverwacht een sneer uit naar iemand in je omgeving? Of moet je plotseling enorm huilen als je aan een bepaalde situatie terugdenkt? Dat kunnen allemaal stemmingswisselingen zijn tijdens de overgang. De overgang is een periode waarin je lichaam zich voorbereidt op het einde van de vruchtbare periode. Deze fase kan gepaard gaan met allerlei overgangsklachten, waaronder dus ook stemmingswisselingen. In dit blogartikel lees je wat stemmingswisselingen zijn en waarom veel vrouwen hier last van hebben tijdens de overgang. Daarnaast krijg je 7 tips om ze te verminderen!

 

Maar eerst: wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de productie van vrouwelijke hormonen afneemt. Hierdoor verandert de menstruatiecyclus en uiteindelijk stopt deze helemaal. Gemiddeld begint de overgang rond het 45e levensjaar, maar dit kan ook eerder of later zijn. De overgang kan gepaard gaan met verschillende symptomen, waaronder stemmingswisselingen.

 

Wat zijn stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen zijn veranderingen in je stemming die snel en onverwacht kunnen optreden. Je kunt je bijvoorbeeld opeens boos, verdrietig of angstig voelen, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Deze wisselingen kunnen zeer intens zijn en je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

 

Waarom hebben veel vrouwen last van stemmingswisselingen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding in je lichaam. De afname van oestrogeen en progesteron kan leiden tot stemmingswisselingen. Daarnaast kan de overgang ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals opvliegers, vermoeidheid en slaapproblemen. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je prikkelbaarder bent en sneller geïrriteerd raakt.

 

7 tips om stemmingswisselingen te verminderen:

 

Tip 1 – Houd een gezonde levensstijl aan

Het is belangrijk om tijdens de overgang een gezonde levensstijl aan te houden. Dit betekent dat je regelmatig beweegt, gezond eet en voldoende slaapt. Een gezonde levensstijl kan helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Door regelmatig te bewegen, zoals wandelen of fietsen, maak je endorfine aan. Dit is een stofje in je hersenen dat een positief effect heeft op je humeur.

 

Tip 2 – Praat erover

Het kan helpen om met andere vrouwen te praten die ook in de overgang zitten. Je zult merken dat je niet de enige bent die last heeft van stemmingswisselingen. Het delen van je ervaringen kan ook helpen om je stress te verminderen en je humeur te verbeteren. En door erover te praten met gelijkgestemden voel je je ook begrepen en gewaardeerd. Dit kan een boost geven aan je zelfvertrouwen, die soms tijdens de overgang best wel kan pieken en dalen.

 

Tip 3 – Verminder stress

Stress kan een grote rol spelen bij stemmingswisselingen tijdens de overgang. Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld yoga te beoefenen, te mediteren of dagelijks een wandeling te maken.

 

Tip 4 – Maak tijd vrij voor jezelf

Het is belangrijk om tijd voor jezelf vrij te maken en te doen waar jij gelukkig van wordt. Dit kan bijvoorbeeld door een hobby te beoefenen, een boek te lezen, lekker buiten te zijn, aan yoga te doen, te mediteren of een ontspannend bad te nemen. Het nemen van tijd voor jezelf kan helpen om je humeur te verbeteren en stress te verminderen.

 

Tip 5 – Zorg voor voldoende slaap

Slaapproblemen tijdens de overgang komen vaak voor. Een goede nachtrust is essentieel voor je humeur en algemene gezondheid. Probeer elke nacht voldoende te slapen en een consistent slaapritme aan te houden. Vermijd ook het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapen gaan.

 

Tip 6 – Eet gezond

Het is belangrijk om gezond te eten tijdens de overgang. Probeer voeding te vermijden die je stemmingswisselingen kunnen verergeren, zoals cafeïne en suiker. Eet in plaats daarvan voeding die rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit en volkoren granen. Kortom: eet gezond en gevarieerd, met veel groenten, fruit en volkoren producten. Vermijd dus suiker en vetrijk voedsel, zoals fastfood, want dit kan je stemming negatief beïnvloeden.

 

Tip 7 – Overweeg hormoontherapie

Heb je echt enorme last van je stemmingswisselingen? Hormoontherapie kan helpen om stemmingswisselingen tijdens de overgang te verminderen. Overleg met je huisarts of hormoontherapie een optie voor jou is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

 

Stemmingswisselingen tijdens de overgang zijn heel normaal, maar je kunt er wat aan doen

Kortom, stemmingswisselingen tijdens de overgang zijn heel normaal en veel vrouwen hebben er last van. Gelukkig zijn er manieren om deze stemmingswisselingen te verminderen of zelfs te voorkomen. Het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen en te praten over je ervaringen. Je bent niet alleen en er zijn opties om je te helpen tijdens deze fase in je leven. Blijf positief en onthoud dat je sterker bent dan je denkt!

 

3 tips voor interessante boeken die over de overgang gaan:

 

Tip 1 – De overgang: het no-nonsense handboek

De overgang, het no-nonsense handboek, Jose Rozenbroek

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Tip 2 – Stralend door de menopauze

Stralend door de menopauze leen steyaert

BEKIJK HET HIER >>

 

 

Tip 3 – Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden

Te lijf De kunst van het mooi ouder worden isa hoes

BEKIJK HET HIER >>

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.