Mind

Jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten? Zo doe je dat!

Hoe jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen (helaas) minder kunnen worden

In normale en gezonde omstandigheden helpen jouw ouders / verzorgers jou tijdens het opgroeien met het ontwikkelen van een goede basis eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je hoopt dat dit blijft groeien naarmate je ouder wordt, helaas is dit vaak niet het geval. Door alles wat je meemaakt op de basisschool, middelbare school, tijdens je pubertijd, op werk en in (liefdes) relaties kan je eigenwaarde en zelfvertrouwen een enorme deuk oplopen. In dit blogartikel lees je hoe het komt dat jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde (helaas) minder kunnen worden. En je krijgt tips hoe je beiden een boost kunt geven, zodat je je weer zelfverzekerd en krachtig voelt.

 

Waarom is dat erg?

Als je eigenwaarde en zelfvertrouwen minder is, of zelfs helemaal weg is, kan je spreken over een negatief zelfbeeld. Je vindt jezelf onbelangrijk en je ziet jezelf als onbekwaam. Als dit gevoel langer dan ca. 3 weken aanhoudt, kunnen er verschillende psychische klachten ontstaan, zoals faalangst en stress. Doordat je continu bang bent op boze / negatieve reacties of om afgewezen te worden, isoleer je jezelf steeds meer. Als deze klachten langer aanhouden, dan bestaat de kans op een depressie.

Misschien heb je niet alleen een negatief zelfbeeld over je innerlijk, maar ook over je uiterlijk. Dan kunnen er ook verschillende eetproblemen ontstaan, zoals anorexia of boulimia (beiden ontstaan vaak in de pubertijd en treft zowel jongens als meisjes).

 

Bijzonder gedag / kledingkeuze

Een laag of negatief zelfbeeld kan er ook voor zorgen dat je je anders gaat gedragen en / of kleden. Wanneer jouw gedrag en kledingkeuze zo bijzonder is dat dit buiten “de norm” valt, blijft iedereen wel bij jou vandaan, is vaak de gedachte.

Als voorbeeld zie je meisjes en soms ook jongens gekleed in het zwart, dikke laag zwarte make up, bijzondere sieraden zoals spikes, messen, satanisme en ga zo maar door. Deze kinderen vinden elkaar en denken steun bij elkaar te vinden. “We zijn tenslotte allemaal gelijk, niemand kan ons wat maken”.

In werkelijkheid helpen en steunen deze kinderen elkaar niet, omdat ze allemaal een rugzak hebben. Ze voorzien elkaar van adviezen en ideeën, wat kan lijken op hulp. In werkelijkheid projecteren en delen ze hun eigen faalmomenten met anderen.

Ook bij volwassenen zie je dit compensatie gedrag terugkomen. Dit is de groep die de maatschappij vaak “asociaal” noemt. Deze mensen schreeuwen en hebben op alles en iedereen commentaar. Vaak (on) bewust bedoeld om mensen op afstand te houden. Als je het vertrouwen hebt gewonnen van deze mensen en je gaat met ze in gesprek, dan merk je al snel dat er een heleboel gebeurd is in hun leven. Ze vertrouwen niemand meer en vooral de overheid niet.

 

Jouw gedachten hebben invloed op jouw gedrag

Als jij wordt of bent geboren in een gezin zoals hierboven krijg jij dit gedrag automatisch mee. Het gedrag van je ouders en eventuele broers en zussen is de basis voor jouw opvoeding en dus de manier waarop jij naar de wereld kijkt en je gedraagt.

Als jij negatief over jezelf denkt ga je je hier ook naar gedragen. Je gaat minder naar buiten, naar verjaardagen, minder werken en in het geval van kinderen vaak ook minder naar school. Gedachten als “ik kan dit toch niet”, “ik ben niet goed genoeg” en “wie zou mij nou missen” zijn gedachten die dagelijks terugkomen. Zolang jij jezelf afzondert blijven deze gedachten in stand, omdat niemand jou het tegendeel kan bewijzen. Jouw waarheid en jouw wereld!

 

Verander jouw manier van denken

Als jij je herkent in het stuk hierboven ben je al heel ver.  Pas als je bepaald gedrag (h)erkent kan je het veranderen. Inzicht en zelfkennis is hiervoor noodzakelijk. Hieronder enkele tips hoe je jouw manier van denken kunt veranderen:

 

Met wie ga jij om?

Je bent het gemiddelde van de 5 personen met wie jij het meeste omgaat. Als jij jezelf wilt veranderen, kijk dan eerst hiernaar. Je zult geen positiviteitsgoeroe worden als je alleen maar omgaat met beroepschagrijnen natuurlijk 😉.

 

Kies een voorbeeld

Op wie zou jij graag willen lijken? Bestudeer deze persoon of personen. Kijk wat hij of zij doet, eet, met wie er contact is, welk werk degene doet etc. Je zal merken als je een aantal succesfactoren kunt overnemen dat jouw leven op een positieve manier zal veranderen.

 

Hoe ziet jouw huis eruit?

Is jouw huis zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een rommel en vies? Maak dit dan schoon en ruim op. Een schoon en opgeruimd huis helpt mee met een positieve mindset. Er ontstaat ruimte in je hoofd voor nieuwe dingen.

Wil je nog meer tips en adviezen download dan mijn gratis gids; 5 adviezen om je eigenwaarde en zelfvertrouwen een boost te geven.

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Sonja Bos. Haar bedrijf heet groeienmeer.nl. Zij heeft een praktijk voor coaching en hypnotherapie en heeft zich gespecialiseerd in trauma en depressie /burn-out en hieruit voortkomende klachten en beperkingen. Zij deelt graag haar kennis en praktijkvoorbeelden op Veertigplus mus. Hiermee wil zij vrouwen met diverse fysieke en mentale problemen helpen. Dank je wel voor je fijne gastblogartikel, Sonja!