Duurzaam

Hoeveel geld bespaar je gemiddeld met LED verlichting in huis?

LED verlichting kan een verrassende besparing opleveren

Hoe kun je besparen op energiekosten? En hoe kun je je huis duurzamer maken? Twee onderwerpen die bij veel mensen actueel zijn. En LED verlichting past daarbij uitstekend in het plaatje. Ze zijn duurzaam, want ze gaan veel langer mee dan de ouderwetse gloeilampen én je verbruikt veel minder stroom. Wil je weten hoeveel je thuis kunt besparen? Dat lees je hieronder!

 

Wat is een LED lamp eigenlijk

Stel, je wilt LED inbouwspotjes kopen, bijvoorbeeld omdat je jouw huis aan het verbouwen bent. LED inbouwspotjes heb je in vele soorten, maten en kleuren. Dus je kunt kiezen wat je wilt. Maar heb je er al weleens bij stilgestaan hoe een LED lamp werkt?

De afkorting LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, oftewel lichtgevende diodes. Een diode is een halfgeleider. Misschien zegt je dit niet direct iets, maar het komt erop neer dat zodra jij het lichtknopje aan zet, er elektriciteit door de diodes wordt geleid en dat levert energie op. Vrijwel alle energie die daarmee wordt opgewekt wordt gebruikt om licht te creëren. En dat zorgt ervoor dat jouw LED inbouwspotjes je huis prettig kunnen verlichten.

Doordat er weinig warmte vrij komt, zijn LED lampen veilig in gebruik én ze gaan heel lang mee. Gloeilampen zijn veel minder veilig, want daar wordt licht opgewekt door middel van het verhitten van draad.

 

Hoeveel kun je dan besparen?

Laten we ledlampen en gloeilampen met elkaar vergelijken en kijken wat je daarop kunt besparen. Wat je per jaar kunt besparen met ledverlichting is per huishouden anders. Het ene huis heeft veel meer lampen in huis dan het andere en iedereen gaat anders met verlichting om. Waar de één alle lampen zo snel mogelijk uitzet en niet onnodig laat branden, laat de ander de verlichting in huis rustig aan staan. Kortom, wat je kunt besparen is een gemiddelde van het aantal huishoudens. Misschien is het bij jou dus zelfs méér.

Allereerst is het grootste verschil dat een ledlamp 90% minder elektriciteit verbruikt dan een gloeilamp. Daar kun je dus al flink op besparen! Daarnaast gaat een ledlamp gemiddeld 15.000 uur mee, terwijl een gloeilamp gemiddeld maar 1.000 branduren heeft. Dus een ledlamp vervangt qua levensduur 15 gloeilampen. Als je ervan uitgaat dat een ledlamp gemiddeld € 6 kost en een gloeilamp van 40 watt gemiddeld € 1,50 kost (daar moet je er dan 15 van kopen om het aantal branduren van 1 ledlamp te evenaren), dan ben je bijna 4 keer goedkoper uit met ledlampen.

En dan de energiekosten: in februari 2022 heeft het CBS het gemiddelde energietarief voor consumenten vastgesteld op €0,34 per kWh. Inmiddels is dat tarief zelfs nog hoger geworden. Als je een gloeilamp van 40 Watt 4 uur per dag laat branden, dan kost je dat op jaarbasis een kleine € 20. Zet je in plaats daarvan 4 uur per dag een ledlamp aan van 4 watt, die vrijwel dezelfde lichtsterkte geeft, dan betaal je daar per jaar een kleine € 2 voor. Dus je bent 10x goedkoper uit als je ledlampen gebruikt.

 

Kortom…,

Veel mensen hebben gelukkig allang de keuze gemaakt om gloeilampen de deur uit te doen en over te stappen op LED lampen. Heb jij dat nog niet gedaan? Wees geen dief meer van je portemonnee en stap over op LED verlichting. Zelfs dat ene lampje dat nog brandt op een gloeilamp is de moeite waard om te vervangen. Zo help je iedereen een handje: jijzelf, jouw portemonnee en het milieu.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.