Hoe kun je simpel en snel je BMI uitrekenen?
Je BMI uitrekenen kan heel eenvoudig
Het uitrekenen van je BMI is, is een goede manier om te bekijken of je met je gewicht in een gevarenzone zit of niet, vind ik zelf. Natuurlijk, het is een getal wat je aan het berekenen bent en er zijn nog veel meer factoren die bepalen of je een gezond gewicht en gezond levensstijl hebt, maar de BMI is een goede indicatie. Maar hoe kun je je BMI uitrekenen, zonder dat je daar allerlei ingewikkelde berekeningen voor moet doen? De simpele en snelle formule voor het berekenen van je BMI vind je hieronder!
De formule om je makkelijk en snel je BMI te berekenen:
De formule om je BMI te kunnen uitrekenen is als volgt:
BMI = je gewicht (in kilogram) gedeeld door je lengte in het kwadraat (in meter).
En nu jij: volg deze stappen om je BMI uit te rekenen:
Pak een rekenmachine, bijvoorbeeld die op je telefoon. Typ als eerste je gewicht in. Bijvoorbeeld het getal 60 (omdat je bijvoorbeeld 60 kilo weegt). Druk daarna op de ‘gedeeld door’-knop en voer je lengte in. Stel je bent 1 meter 63, dan typ je 1,63 in (dus je zet een komma ertussen). Nog niet op de = knop drukken, want je moet nog 1 laatste stap doen! Druk nog een keer op de ‘gedeeld door’-knop en typ nu nog een keer je lengte in, dus in dit voorbeeld nog een keer 1,63. Druk tenslotte op de = knop en je ziet een getal. In dit geval 22,5827091723. Rond dit dan af naar 22,5. Dat is je BMI.
Zie hieronder een screenshot van de berekening op een rekenmachine op mijn mobieltje:
Nog een voorbeeld:
Stel je weegt 78 kilo en je bent 1 meter 70 lang. Pak de rekenmachine erbij. Typ als eerste je gewicht in. In dit geval het getal 78. Druk daarna op de ‘gedeeld door’-knop en voer je lengte in, dus: 1,70 (met een komma ertussen). Nog niet op de = knop drukken, want je moet nog 1 laatste stap doen! Druk nog een keer op de ‘gedeeld door’-knop en typ nu nog een keer je lengte in, dus in dit voorbeeld nog een keer 1,70. Druk tenslotte op de = knop en je ziet een getal. In dit geval 26,98961. Rond dit dan af naar 27. Dat is je BMI.
Wat is BMI eigenlijk en wat kun je ermee?
BMI is een afkoring van Body Mass Index. Aan de hand van deze berekening kun je een beeld krijgen of je een gezond gewicht hebt of dat je overgewicht of zelfs ondergewicht hebt. Met andere woorden: is het aantal kilo’s dat je weegt in een gezonde verhouding met je lengte?
Daarnaast wordt er toch wel aanbevolen om de berekening van de BMI te doen als je tussen de 19 en 69 jaar bent. Je kunt de formule gebruiken wel voor kinderen onder de 19 jaar en ouderen boven de 69 jaar, maar dan zullen de zogenaamde ‘grenswaarden’ anders moeten worden opgesteld. Op internet kun je daar vast meer informatie over vinden.
Wat betekent de uitslag?
Hieronder vind je in het schema wat je uitslag betekent:
Zijn er nadelen aan het uitrekenen van je BMI?
Natuurlijk is het heel confronterend als je ziet dat je ondergewicht hebt of als je overgewicht of zelfs obesitas hebt. Maar, dat is juist wel goed dat je schrikt! Het is in ieder geval een signaal dat je je gezondheid nauwlettend in de gaten moet houden en de juiste maatregelen moet nemen.
Wél is het goed om te weten dat er in de BMI berekening geen rekening wordt gehouden met je vetmassa en spiermassa. Bijvoorbeeld, mensen die intensief sporten hebben vaak veel spieren en spieren wegen zwaarder, waardoor de BMI een vertekend beeld kan geven.
Maar, zoals je hierboven al las, zijn de signalen dat je ondergewicht, overgewicht of obesitas hebt, wel triggers dat je misschien meer risico loopt op ziektes en kwaaltjes en dat het tijd is om er iets aan te doen.
Leestip: 10 tips en trucs om makkelijk en snel 5 kilo af te vallen!
Kortom,
Ik vind het uitrekenen van je BMI aan de hand van de bovenstaande formule een goede manier om een idee te krijgen of je een gezond gewicht hebt of niet.
Je moet het resultaat wél iets met een korreltje zout nemen, omdat er met bepaalde factoren geen rekening wordt gehouden, zoals je vet- en spiermassa. Maar het geeft je een beeld van je gewicht in relatie tot je lengte. Ook als de uitkomst aangeeft dat je een gezond gewicht hebt, dan nog kan het zijn dat je last hebt van gezondheidsklachten en dat je die klachten serieus moet nemen.
Trek zelf je conclusie of je een gezonde levensstijl hanteert of niet. Vaak weet je diep van binnen wel dat je misschien nét iets te zwaar bent of nét iets te licht. Blijf er niet mee rondlopen, vraag eventueel hulp van je (huis)arts of diëtist en zorg goed voor je lichaam en geest. Dat is super belangrijk, want je hebt maar 1 lichaam en 1 geest!
5 BONUSTIPS DIE HELPEN MET AFVALLEN!
# BONUSTIP 1: Online Cursus Simpel 5 Kilo Koolhydraatarm Afvallen (AANRADER!)
Klaar om die 5 kilo voor goed kwijt te raken? De cursus Simpel 5 Kilo Koolhydraatarm Afvallen biedt je een volledig afslankplan om in 8 weken af te vallen. Je krijgt een uitgebalanceerd 8-wekenmenu, praktische boodschappenlijstjes en 7 te gekke bonussen. Geen stress, gewoon een effectief plan dat werkt. Begin vandaag nog en geniet snel van je resultaten!
# BONUSTIP 2: Boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas
Dit boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas is al ruim 60.000 keer verkocht!
# BONUSTIP 3: boek Glucose Revolutie van Jessie Inchauspé
Met meer dan 20.000 verkochte exemplaren is het boek Glucose revolutie een absolute must-read!
BEKIJK HET BOEK HIER
# BONUSTIP 4: Boek Voeding & Gezond Gewicht
Dit boek Voeding & Gezond Gewicht leert je alles over een gezond gewicht!
BEKIJK HET BOEK HIER >>
# BONUSTIP 5: Boek de Gelukkige Eter
Een must voor iedereen die gezond wil leven, vind ik zelf!
BEKIJK HET BOEK HIER >>
Bewaar deze pin voor later:
Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info zie mijn disclaimer.