Hoe kom je makkelijker van een trauma af?
Stel dat je het onderstaande trauma hebt…
Je loopt met je vriendin in de stad en je schrikt van de persoon die je voor je tegemoet ziet lopen. Het brengt je in één keer weer terug naar dat moment van vroeger. Dat moment waar je liever nooit meer aan wilde denken. Je hart lijkt uit je borstkas te springen en het stressniveau stijgt onmiddellijk.
Instinctief zoek je een plek om je te verstoppen maar het liefst zak je door de grond. Het zweet loopt niet alleen van je handen af maar ook op andere plekken waar je dat liever niet hebt. Gevoelens van angst, onmacht, verdriet en woede nemen volledig bezit van je lichaam en geest. Je staat daar en hebt geen idee wat te doen of waar naartoe te gaan. Niet veel later komt de persoon dichterbij en blijkt het tóch iemand anders te zijn. Pfffff, een plotseling gevoel van opluchting en ontspanning en omdat je keel ontspant merk je dat je ook weer makkelijker kan ademen.
Met een trauma voel je je vaak niet begrepen
De vriendin met wie je bent vraagt geschrokken of het gaat en wat en nu gebeurd is. Jij begint te praten maar al snel word je afgekapt en zegt zij geïrriteerd: “Oh, was dat het. Dat is nu al zolang geleden, stap er nu toch eens overheen en stel je niet zo aan. Je bent allang niet meer de persoon die je toen was”. Net zoals alle anderen om je heen begrijpt zij je ook al niet. Om de middag niet nog meer te verpesten houd je er maar over op, maar haar reactie zit je niet lekker.
Na een gematigde middag ga je naar huis en plof je neer op je bank en vraag je jezelf af waarom deze vriendin zo moest reageren. Je dacht dat je met haar wel een klik had en dat zij een van de weinigen was die jou wel begreep. Helaas concludeer je dat dit niet zo is en hierdoor voel je je nog eenzamer en onbegrepen. Op de televisie is ook niets leuks te zien en je schenkt weer een wijntje in, in de hoop dat je vannacht lekker kan slapen. Eenmaal in bed merk je dat je naar het plafond aan het staren bent en je begint te piekeren. Je kijkt op je telefoon en je ziet dat het 02.53 uur is. Dit kan zo niet langer doorgaan. Je moet echt hulp zoeken zeg je tegen jezelf.
Een traumatische ervaring kan een enorme invloed hebben op je leven
Dit was het verhaal van een van mijn cliënten die ik het afgelopen jaar in mijn praktijk heb gehad en na een succesvol traject staat zij weer positief, krachtig en sterk in het leven.
Bij deze client was het duidelijk dat het om een trauma uit haar verleden ging. Toch zijn meer klachten trauma gerelateerd dan je in eerste instantie zou denken. Zelfs 2 op de 3 problemen is trauma gerelateerd (trauma kan je zien als elk moment in je leven waarop je spanning of stress / pijn hebt ervaren- afgezien van gezonde spanning natuurlijk). Dit is dus best wel een hoog percentage en dat heeft invloed op wie jij vanaf dat moment bent geweest. Het heeft invloed op je ontwikkeling en je dagelijkse bezigheden. Invloed op de manier zoals jij in het leven staat, hoe je bent als partner, vriendin, buurvrouw, werknemer of werkgever, moeder en op zoveel meer andere aspecten. Het heeft ook invloed op jouw zelfvertrouwen, vertrouwen naar anderen, de manier waarop je jezelf en de wereld ziet, en ga zo maar door.
Jaren na dit trauma ben je ervan overtuigd dit een plekje te hebben gegeven of zelfs te hebben verwerkt. Misschien ben je het zelfs vergeten of heb je het zo diep weggestopt dat je er niet meer bij komt. De fysieke en of mentale klachten, waaronder stress, die zich de laatste jaren hebben ontwikkeld koppel je niet aan dit trauma.
Stress kan jouw fysieke en mentale klachten verergeren
Toch is stress – bijvoorbeeld ontstaan door een (oud) trauma – een van de grootse veroorzakers van fysieke klachten. Langdurige stress kan uiteindelijk overslaan in chronische stress. En hier wordt het gevaarlijk. Dit kan leiden tot diverse fysieke ziekten en aandoeningen zoals diverse soorten huidaandoedingen, diabetes, nierziekte, artritis, ziekte van Parkinson, auto immuunziekte, multiple sclerose (MS) en diverse hormonale aandoeningen (dit is vooral bij vrouwen een groot aandachtspunt). En wist je dat Chronische stress de kans op een hartaanval, hartinfarct en herseninfarct aanzienlijk vergroot? 25 % van deze patiënten overleeft dit niet!
Plan quality time in voor jezelf!
In de drukke maatschap waar wij vandaag de dag in leven is het des te belangrijker om bewust tijd voor jezelf in te plannen. Tijd waarin je ontspant of in ieder geval niet bezig bent met zaken waar je druk mee bent of je je druk om maakt.
Dus, lieve vrouw, ga eens naar de sauna of concert. Maak dagelijks een wandeling door de natuur of loop een rondje bij jou in de wijk. Sporten is ook een vorm van ontspanning. Door te sporten komen er hormonen vrij die ervoor zorgen dat je je goed gaat voelen, te weten: dopamine, serotonine en endorfine. Vooral die laatste staat bekend als snel een werkend anti-stress hormoon. Een minuut nadat je lichaam dit hormoon heeft vrijgegeven zie je al een sterke daling van het stress niveau in je lichaam.
Druk zijn is van alle tijd. Er is een oud Zen gezegde: mediteer dagelijks 20 minuten, behalve als je het te druk hebt. Mediteer dan een uur!
Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Sonja Bos en haar bedrijf heet groeienmeer.nl. Zij heeft een praktijk voor coaching en hypnotherapie waarbij zij zich gespecialiseerd heeft in trauma en depressie /burn-out en alle hieruit voortkomende klachten en beperkingen. Zij vindt het fijn en waardevol om haar kennis en praktijkvoorbeelden te delen op Veertigplus mus, zodat zij vrouwen met diverse fysieke en mentale problemen kan helpen. Dank je wel voor je inspirerende gastblogartikel, Sonja!