Lifestyle

Hoe herken je dat je hond of kat ziek is?

Herken de ziekte bij je hond of kat op tijd

Het is super belangrijk om te weten hoe je kunt zien of je hond of kat zich niet lekker voelt. Door snel op te merken dat er iets mis is, kun je ervoor zorgen dat jouw trouwe viervoeter of pluizige vriendje snel weer vrolijk en gezond rondhuppelt. Huisdieren kunnen niet praten, maar ze hebben hun eigen manieren om te laten weten dat ze zich niet helemaal top voelen. Hieronder vind je daarom enkele tips om je te helpen je huisdier goed in de gaten te houden.

 

Waarom is het belangrijk om snel te herkennen dat je hond of kat ziek is?

Zelf heb ik een kat en ik moet er niet aan denken dat zij ziek wordt. Dus, ik houd haar dagelijks goed in de gaten en observeer haar gedrag.

Snel herkennen dat je huisdier ziek is, kan veel problemen voorkomen. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter de kans dat je hond of kat snel weer de oude is. Bovendien kunnen sommige ziektes snel verergeren als ze niet behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan infecties, die zonder behandeling ernstig kunnen worden en zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Door op tijd contact op te nemen met jouw dierenarts, bespaar je jouw huisdier veel pijn en ongemak en jezelf mogelijk hoge kosten en zorgen.

 

Wormen als oorzaak van ziekte

Een voorbeeld van een veelvoorkomende oorzaak van ziekte bij zowel honden als katten zijn wormen. Wormen kunnen echt ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Symptomen van een worminfectie kunnen variëren van diarree en braken tot gewichtsverlies en een doffe vacht.

Het is belangrijk om je hond en kat regelmatig te ontwormen en alert te zijn op de symptomen van een infectie. Regelmatig ontwormen, bijvoorbeeld met een ontwormingskuur van Milbemax, is niet alleen goed voor jouw hond of kat, maar ook voor je eigen gezondheid. Want, wist je dat sommige wormensoorten ook jou als mens kunnen besmetten?

 

5 signalen dat je hond ziek is

Laten we inzoomen op hoe je herkent dat jouw hond zich niet lekker voelt:

#1. Veranderingen in eetlust of dorst: als je hond plotseling veel minder of juist veel meer eet of drinkt, dan kan dat een teken zijn van een probleem. Ook braken of diarree kunnen wijzen op een ziekte.

 

#2. Sloomheid of vermoeidheid: een hond die normaal actief is en ineens veel slaapt of niet meer wil spelen, kan ziek zijn.

 

#3. Huid- en vachtproblemen: rode, geïrriteerde plekken, haaruitval of veel krabben en likken kunnen signalen zijn van allergieën, parasieten of infecties.

 

#4. Veranderingen in de ademhaling: heeft jouw hond moeite met ademhalen, is het veel aan het hoesten of heeft het een piepende ademhaling? Ga naar de dierenarts.

 

#5. Veranderingen in gedrag: ineens agressief gedrag, angstig gedrag of juist teruggetrokken gedrag kunnen tekenen zijn dat jouw hond pijn heeft of zich niet lekker voelt.

 

5 signalen dat je kat ziek is

Waar kun je op letten als jouw kat ziek is? Hier een aantal signalen:

#1. Verstoppen: katten die zich plotseling verstoppen of wegkruipen, voelen zich vaak niet goed. Dit is een manier voor hen om zich veilig te voelen als ze ziek zijn.

 

#2. Veranderingen in eet- en drinkgedrag: net als bij honden is een verandering in eet- of drinkgedrag een belangrijk signaal. Minder eten kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door tandproblemen, infecties of andere ziektes.

 

#3. Gewichtsverlies of -toename: ineens onverklaarbaar gewichtsverlies of -toename kan een teken zijn van diverse gezondheidsproblemen, zoals diabetes, nierziekte of schildklierproblemen.

 

#4. Veranderingen in de vacht: een doffe, ruige vacht of overmatig likken en krabben kunnen wijzen op parasieten, huidproblemen of een ziekte.

 

#5. Problemen op de kattenbak: veel of juist weinig plassen, moeite hebben met plassen of poepen of bloed in de urine zijn signalen waarmee je meteen contact op moet nemen met je dierenarts.

 

Observeer je hond of kat dus dagelijks goed

Het goed in de gaten houden van je hond of kat is belangrijk om op tijd ziektes te herkennen. Let op veranderingen in het gedrag van je hond of kat, eet- en drinkgewoonten, ademhaling, vacht en lichaamsgewicht. Snel handelen kan jouw huisdier veel leed besparen en de kans op snel herstel vergroten.

Vergeet ook niet regelmatig te ontwormen en koop een ontwormingskuur bij bijvoorbeeld Dierapotheker. Bezoek de dierenarts als je twijfelt of je hond of kat ziek is. Zo zorg je ervoor dat je jarenlang onbezorgd kunt genieten van jouw lieve hond of kat.