Heftig ongesteld? Misschien heb je last van Hevig Menstrueel Bloedverlies!
Hevig Menstrueel Bloedverlies: 20 procent van de vrouwen heeft het
Wist je dat 1 op de 5 vrouwen last heeft van Hevig Menstrueel Bloedverlies (afgekort HMB)? En dan met name vrouwen tussen de 35 en 55 jaar? Dat is super veel! Misschien herken jij het ook bij jezelf? Veel vrouwen weten niet dat Hevig Menstrueel Bloedverlies een erkende medische aandoening is en dat het vaak goed te behandelen is. Dat veel vrouwen dat niet weten, dat is doodzonde, want daardoor lopen zij er onnodig lang mee rond. Wil je weten wat de oorzaken, symptomen en behandelmethodes zijn? Lees dan zeker even verder!
Wat is Hevig Menstrueel Bloedverlies (HMB) precies?
Een andere benaming voor Hevig Menstrueel Bloedverlies is: menorragie. Dit klink misschien ‘eng’, maar op zich is deze aandoening niet levensbedreigend. Wat deze aandoening wél vervelend maakt, is dat het behoorlijk je leven kan bepalen.
Veel vrouwen hebben namelijk zoveel last van bloedverlies en hevige menstruatiepijn, dat zij in de periode van hun ongesteldheid veel thuis blijven, niet durven te sporten, niet durven te reizen en weinig tot niet afspreken met vrienden en familie. Schaamte voor hun klachten, angst voor doorlekken, vaak naar het toilet moeten en zich niet lekker voelen, zijn dan veelgehoorde redenen.
Het is zelfs zo dat met de aandoening Hevig Menstrueel Bloedverlies:
# 50% van de vrouwen met Hevig Menstrueel Bloedverlies minder zelfvertrouwen heeft
# 71% vermijdt tijdens de menstruatie het dragen van witte of lichtgekleurde kleding
# 40% voelt zich door de aandoening depressief
# 38% zegt sociale activiteiten zoals een etentje af
# 44% moet door het hevige bloedverlies meerdere menstruatieproducten tegelijk gebruiken om doorlekken te voorkomen, zoals tampons en maandverband.
Oorzaken van HMB
Nu zul je misschien wel denken: “Wat zijn dan de oorzaken van HMB?” De oorzaken zijn niet altijd te achterhalen, maar als je je herkent in wat er in dit blogartikel geschreven staat, maak dan zeker een afspraak met je huisarts.
Hoe fijn is het als je een stuk minder last hebt van je klachten en je jouw agenda niet meer hoeft af te stemmen op de periodes dat je ongesteld bent? Je huisarts en bijvoorbeeld de gynaecoloog kunnen op zoek gaan naar de mogelijke oorzaak en daar een behandeling op afstemmen.
Mogelijk oorzaken van Hevig Menstrueel Bloedverlies kunnen bijvoorbeeld zijn: hevig bloedverlies na het stoppen met de pil, hormonale veranderingen in de premenopauze, poliepen, een vleesboom, een afwijking in je bloed, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) of dik baarmoederslijmvlies.
De symptomen van Hevig Menstrueel Bloedverlies (HMB)
Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen van HMB:
- Kenmerkend is dat het meestal bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar voorkomt
- Hevig bloedverlies (driekwart longdrinkglas of zelfs meer bloed per menstruatie!)
- Heel veel menstruatiepijn
- Je menstruatiecyclus is vaak korter dan 21 dagen
- Je bent vaak langer dan 7 dagen ongesteld
- Je merkt dat je veel vaker moet verschonen (soms elke 1-2 uur!)
- Veel klonten en stolsels in het bloed
- Vermoeidheid en/of hoofdpijn
- Soms kan er bloedarmoede ontstaan door het vele bloedverlies.
Wanneer moet je er iets aan doen?
Als je je herkent in wat ik in dit blogartikel heb geschreven en zodra je merkt dat je menstruatie je leven gaat bepalen, dan moet je er zeker wat aan doen! Dat kan namelijk niet de bedoeling zijn en het hoeft ook niet zo te zijn. Loop er dus echt niet te lang mee door, want er zijn diverse behandelingen die je leven weer een stuk draaglijker maken! Je huisarts en/of een specialist kan jou alles over de verschillende behandelmethodes vertellen, zoals hormoontherapie of een medische ingreep.
Wanneer moet je er óók iets aan doen? Als je twijfelt of je misschien de aandoening Hevig Menstrueel Bloedverlies hebt. Ga bij twijfel en vragen dus gerust naar je huisarts en praat er met hem of haar over. Ik wil je echt op je hart drukken: schaam je er niet voor, je bent écht niet de enige! Ik vind het juist dapper en stoer als je erover praat met je huisarts of met een specialist en je je weer beter wilt voelen. Dus gewoon doen!
Waarom ik dit blogartikel schrijf?
Mijn oog viel op een campagne en deze campagne heet ‘Bloedserieus’. Het is een initiatief van hevigbloedverlies.nl.
Op deze fijne website vind je heel veel informatie over Hevig Menstrueel Bloedverlies en ook informatie over de campagne Bloedserieus. Ik vind dit een heel goed initiatief, omdat ik eigenlijk schrok van de hoge aantallen vrouwen die last kunnen krijgen van HMB en vaak niet weten dat zij het hebben er eraan geholpen kunnen worden.
Ik heb zelf gelukkig geen last van Hevig Menstrueel Bloedverlies, maar ik heb twee wensen met dit blogartikel. Ten eerste hoop ik hiermee een steen te kunnen bijdragen aan meer bekendheid rondom HMB.
En ten tweede hoop ik dat jij – als jij je herkent in wat er in dit blogartikel staat geschreven – dat je de stap durft te zetten om erover te praten met je huisarts en je gebruik maakt van één of meerdere behandelmethodes. Want, zeg nou zelf, het kan toch niet zo zijn dat jouw menstruatie jouw leven gaat bepalen. Pak daarom de regie over je menstruatie weer terug!
Bewaar deze pin voor later:
Kleine waarschuwing
Veertigplus mus en de eventuele genoemde specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!
Dit blogartikel is op basis van een samenwerking. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.