Constant honger of lekkere trek? Dit kun je doen!
Baal je er ook van dat je constant honger of lekkere trek hebt?
Misschien herken je dit wel: je hebt net een hele avondmaaltijd op, zat echt goed vol, maar twintig minuten later sta je alweer voor de koelkast, op zoek naar iets extra’s. Dit kan ontzettend frustrerend zijn. Gelukkig zijn er verschillende redenen voor dat voortdurende hongergevoel. En nog beter: er zijn oplossingen!
In dit artikel bespreek ik 7 mogelijke oorzaken en krijg je tips over hoe je hiermee om kunt gaan. Je zult ontdekken hoe je op een slimme manier je honger kunt stillen en zo overeten kunt voorkomen. Dus, klaar om je honger onder controle te krijgen? Blijf dan lezen!
#1. Te laat eten:
Je lichaam geeft normaal gesproken subtiel aan wanneer het voedsel nodig heeft, zoals een rommelende maag of een plotselinge energiedip. Deze signalen worden geregeld door de hormonen ghreline en leptine. Maar door strenge diëten of gewoon ons snelle leven, raken we dit gevoel soms kwijt. Hierdoor is het lastig om beginnende honger op te merken en je eet pas als je er echt niet meer omheen kunt.
Regelmatig eten helpt je om weer ‘in sync’ te komen met je lichaam. Merk jij dat je altijd een onstilbare monsterhonger hebt, wanneer je gaat eten? Zet eens een wekker 30-60 minuten eerder dan wanneer dit gemiddeld genomen voorkomt en check hoe je je voelt. Merk je misschien al een lichte honger, die je eerder niet zou opmerken of misschien zelfs zou negeren? De wekker helpt je zo om je wel bewust te worden van deze signalen, zodat je op tijd kunt eten en rationeel kunt nadenken wat nu het fijnste zou zijn om te nemen.
#2. Eiwitten en vezels:
Wat je eet bepaalt niet alleen hoe lekker je maaltijd is, maar ook hoe snel je weer honger krijgt. Voedsel rijk aan eiwitten (zoals vlees, vis, eieren) en vezels (zoals volkoren producten, groenten, bonen) zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld langer verzadigd blijft na het eten. Aan de andere kant kun je na het eten van producten met snelle suikers (zoals witbrood, fruit en koekjes) juist veel sneller honger krijgen. Dat betekent niet dat je alleen nog maar eiwitten en vezels moet eten. Juist producten combineren is een geweldige oplossing. Wat dacht je van je maaltijd aanvullen met wat extra eiwitten (bijvoorbeeld een handje noten of een ei bij je lunch) of vezels (een extra portie groenten bij het avondeten), waardoor je je maaltijd meteen naar een voedzamer niveau tilt?
#3. Productbeperking:
Als je jezelf verbiedt of beperkt om bepaalde voedingsmiddelen te eten, kunnen ze extra aantrekkelijk worden waardoor je er juist meer naar verlangt. Zo’n verbod zorgt er dan voor dat je er mentaal meer mee bezig bent (Hallo roze olifant!), waardoor de drang om deze producten te eten kan toenemen. Hierdoor lijkt het alsof je continu trek hebt, terwijl je lichamelijk misschien helemaal geen echte honger hebt. Door bewust te eten (let eens op hoe je eten er uit ziet, de geur, de smaak) en echt te genieten van bepaalde producten, zonder schuldgevoel, kun je voorkomen dat je er constant naar verlangt. Zo vind je een goede balans tussen lekker eten en goed voor jezelf zorgen.
#4. Stress en eetlust
Bij stress maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan. Die hormonen helpen je geweldig om door de stress heen te komen, maar helaas zorgt cortisol ook voor een honger die niet te stillen lijkt. Niet zo gek dus dat je sneller naar een zak chips grijpt bij bepaalde emoties of als je niet helemaal lekker in je vel zit. Stress kan bovendien ook zorgen voor hartkloppingen, een gejaagd gevoel en een hoge bloeddruk. Hoewel een snack op zo’n moment even verlichting biedt, is het een beetje alsof je een brand probeert te blussen met marshmallows. Het lost het probleem uiteindelijk niet op.
#5. Gebrek aan beweging
Onderzoek laat zien dat zowel mensen als dieren bij weinig beweging, meer eten dan ze eigenlijk nodig hebben. Je lichaam kan dan niet goed aangeven wanneer je genoeg hebt gehad. Het idee is dat als je weinig beweegt, je lichaam minder gevoelig wordt voor een vol gevoel en juist meer trek krijgt. Dus, naast dat bewegen gezond is, helpt het ook om je honger beter in de hand te houden en voorkomt het dat je als een hamstertje alles opeet wat je ziet!
#6. Medische oorzaken
De hele dag honger hebben kan ook een medische oorzaak hebben, zoals diabetes, een overactieve schildklier, lage bloedsuikerspiegels, PCOS (een hormonale aandoening met cysten in de eierstokken) of bepaalde medicijnen die je eetlust vergroten. Deze aandoeningen kunnen je hongergevoel in de war schoppen, waardoor je lichaam denkt dat het meer eten nodig heeft, dan echt het geval is. Als je niet weet waarom je constant trek hebt, is het slim om eens bij de dokter langs te gaan. Zo kom je erachter of er een onderliggende medische reden is!
#7. Slaapkwaliteit
Weinig slaap heeft niet alleen invloed op je concentratie en prestaties, het heeft ook invloed op je eetlust. Minder dan 5-6 uur per nacht slapen zorgt namelijk voor een verstoring van je honger en verzadiging hormonen (check nog eens alinea 1) en zorgt net als stress voor een verhoging van cortisol. Hierdoor zal je meer trek ervaren en dus meer gaan eten dan je eigenlijk nodig hebt. Ook kan te weinig slaap ervoor zorgen dat je spieren niet voldoende herstellen na bijvoorbeeld sporten of activiteiten overdag. Daardoor kan je spiermassa langzaam afnemen, omdat je lichaam niet genoeg tijd krijgt om te herstellen en te groeien. Als klap op de vuurpijl vergroot langdurig slaaptekort zelfs het risico op diabetes type 2. Lekker slapen dus, voor een gezonder lijf!
Ga dus echt aan de slag met je hongergevoel
De hele dag honger hebben is dus iets ingewikkelder dan gewoon minder of meer eten. Het gaat om een samenspel van factoren, zoals je eetpatroon, stress, beweging, slaapkwaliteit en zelfs mogelijke medische oorzaken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je hongergevoel onder controle te krijgen en te voorkomen dat je steeds naar snacks grijpt. Door bewust te eten, te zorgen voor voldoende eiwitten en vezels, stress te managen, regelmatig te bewegen en goed te slapen, kun je je lichaam helpen om beter te reguleren wanneer het echt voedsel nodig heeft. Zo kun je genieten van lekker eten zonder constant bezig te zijn met honger!
Dit blogartikel is geschreven door Diede Huver. Hieronder stelt zij zich voor:
“Ik ben Diede Huver, intuïtief eten diëtist. Mijn doel is om je te helpen een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Ik leer je o.a. hoe ze naar hun lichaam kunnen luisteren, honger en verzadiging kunnen herkennen en stoppen met het constant volgen van diëten. Mijn doel is dat iedereen zich goed voelt over eten en zichzelf, zonder stress over wat ze wel of niet zouden moeten eten. Samen werken we aan een gelukkigere en gezondere jij, op een manier die echt bij jou past”.
Dank je wel voor je hele interessante blogartikel dat je speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Diede!