Afvallen

5 redenen waarom detoxen goed voor je is!

Detoxen maakt je lichaam van binnen lekker schoon

Het nieuwe jaar begint met goede voornemens om goed voor onszelf en dus onze gezondheid te zorgen, deze uitspraak komt je vast bekend voor. De eerste maand gaat het redelijk om deze voornemens om te zetten. Daarna begint het toch weer langzaam af te zwakken, de zon laat zich meer zien en de voornemens verdwijnen langzaam met de regen.

Met de lente werd vroeger de grote voorjaarschoonmaak gedaan, om de koude winter uit het huis te poetsen en alles grondig schoon te maken. Deze periode leent zich ook perfect voor de lichamelijke schoonmaak oftewel detox genoemd. Dit wordt al eeuwen gebruikt om oude vastzittende dingen op te ruimen en om het lichaam te ondersteunen zich schoon te spoelen.

Het is een geweldig moment om jezelf een tweede kans te geven, mochten je gezonde voornemens weggezakt zijn, of als je merkt dat je gestelde gezondheidsdoelen nog te ver uit het zicht zijn.

 

5 redenen voor een detox:

1. Geef je lichaam rust

Eten kost energie doordat wat je eet ook omgezet wordt door je lichaam in bouwstoffen en energie. Hoe beter de voeding is aangepast op wat jouw lichaam wel of geen energie geeft, hoe efficiënter je lichaam aan het werk kan.

Hoe fijn vinden wij het om een momentje voor onszelf te hebben? Dat we echt even kunnen doen waar wij zin in hebben? Zo werkt het ook voor ons lichaam en alle processen die het doorloopt terwijl wij onze dag leven. Door je lichaam een pauze van voedsel (calorieën) te geven kan het ook doen waar het zin in heeft. Vaak zijn dit processen waar je achteraf blij mee bent, zoals herstelwerkzaamheden en vernieuwingen op celniveau.

 

2. Oude verstopte rommel schoonspoelen

Vaak wordt een detox ook ingezet om gewicht te verliezen, terwijl de focus juist beter gelegd kan worden om vastgelopen rommel uit te scheiden. Het vet dat wij verbranden en alle afvalstoffen die vrijkomen, doordat het lichaam aan de slag kan, moet wel nog door onze lever en nieren worden uitgescheiden.

Het komt vaak voor dat er zoveel afvalstoffen moeten worden uitgescheiden dat mensen zich zwak en vermoeid gaan voelen. Als je erbij stilstaat valt dit ook te verwachten, want je lichaam heeft alle energie nodig om schoon te maken. Vandaar dat het van belang is om een detox voor te bereiden met een opbouw en afbouw fase.

 

3. Dichter bij jezelf komen

Door eten en dus calorie inname even helemaal te beperken en alleen water en verse kruidenthee te drinken, is het mogelijk om dicht bij jezelf te komen. Doordat je lichaam en je hoofd niet bezig hoeven te zijn met wanneer je weer eet, kun je heel goed gaan voelen wat er binnenin gebeurt.

Voordat dit moment is bereikt, moet het lichaam eerst de grote lading afvalstoffen uitscheiden en omschakelen op vetverbranding. Afhankelijk van hoe snel iemand deze schakel kan maken gaat het bij de ene persoon makkelijker dan bij de andere persoon. Daarom is het belangrijk om dit altijd onder begeleiding te doen, zodat je ook weet wat je kunt verwachten en ondersteuning hebt om erdoorheen te gaan.

 

4. Tijd om te reflecteren

Om het beste resultaat uit een detox te halen, wil je deze dagen zo min mogelijk verplichtingen hebben staan. In ieder geval geen verplichte werkuren of afspraken waar je druk van kunt ervaren. Door echt tijd voor jezelf te maken kun je ook alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd reflecteren.

Je hebt dan eindelijk tijd om met jezelf in gesprek te gaan en te bespreken wat goed gaat en waarin je nog stappen wilt maken. Natuurlijk zonder oordeel en strengheid, gewoon vanuit plezier om te kunnen groeien als mens.

 

5. Voelen wat wel goed voor je is

Als je een periode niet hebt gegeten kun je daarna heel goed voelen wat het eten van een product met je doet. Stel, je hebt meegedaan aan een weekend vasten en je eet daarna een appel, dan zul je merken dat je na een half uur trek krijgt en je lichaam vraagt om voedsel. Zonder dat je perse energie kwijt bent geraakt aan die appel.

Eet je in plaats van de appel een stukje chocolade of een suikerreep, dan zul je na een half uur merken dat je niet klaar bent om te eten maar begint in te zakken en een dutje wilt doen. Zo ben je meteen veel energie kwijtgeraakt aan die reep.

Het detoxen kan dus goed worden ingezet als tool om ruimte te creëren zodat je lichaam kan opruimen. In deze periode kun je dichter bij jezelf komen, reflecteren wat er met jou in je leven gebeurt en te gaan voelen wat goed voor je is en wat je vaker mag gaan doen.

 

Wat is belangrijk als je wilt beginnen met detoxen?

Ten eerste wil je nooit zomaar beginnen met iets zonder er meer over te weten. Daarvoor is het altijd goed om begeleiding van iemand te krijgen. Zeker met het detoxen is er een grijs gebied of dit wel of niet goed voor je is. Dit hangt ervan af hoe en waarom je het wilt gaan inzetten.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding, gebruik je medicatie of ben je onder behandeling? Dan moet je altijd eerst overleggen met je arts of de detox uitgevoerd kan worden.

De bovengenoemde vijf redenen zijn goede motivatiegronden om een detox te doen. Dit doe je echter het beste alleen van de lente tot de herfst. In de winter heeft het lichaam alle energie en reserves nodig om de koudere dagen door te komen. Dan is het verstandiger om het lichaam te laten rusten en niet onnodig in een positie te brengen waar reserves worden aangesproken.

Als je een detox wilt doen kan ik je aanraden om in ieder geval de volgende fases te doorlopen en niet meteen morgen uit het niets te beginnen.

 

Opbouw fase

In deze fase kun je het lichaam voorbereiden op wat komen gaat. De lever en de nieren kunnen extra ondersteund worden met kruidenthee en suppletie. Deze twee organen moeten tijdens de detox in staat zijn om de afvalstoffen ook uit te kunnen scheiden. In de opbouw fase is het belangrijk om suikervrij en het liefst plantaardig te eten. De reden daarvoor is dat plantaardig voedsel zorgt voor de minste ontstekingen in het lichaam en vaker eenvoudiger te verteren is.

Begin minimaal een week tot een aantal dagen voor de daadwerkelijke detox aan de opbouwfase. Eet in deze opbouwfase ook maximaal drie maaltijden per dag om al meer te wennen aan momenten zonder te eten.

 

Detox fase

Er zijn meerdere opties om deze fase mee in te vullen. In dit blogartikel richten we ons op het ‘vasten’, omdat dit de manier is om je lichaam echt te ontzien en de benoemde vijf voordelen optimaal te benutten. Hierbij is wel belangrijk dat je het onder begeleiding doet.

Het vasten wordt al eeuwen gebruikt en komt nog steeds jaarlijks terug in meerdere religies. Het is de methode om je lichaam terug naar een nulpunt te brengen. Vanuit dit nulpunt is het mogelijk om oude gewoontes achter te laten en te gaan voelen wat voeding met het lichaam doet.

 

Herstel fase

Na een detox is het lichaam leeg en heeft het de tijd nodig om weer te wennen aan voeding. Daarom is het belangrijk om een detox altijd langzaam te beëindigen en het te gebruiken voor de bovengenoemde redenen. Dat betekent namelijk dat de detox bedoeld is om los te komen van oude gewoontes en niet om na een detox ongezond verder te gaan.

 

Begeleiding is belangrijk

Het is in deze blog al meerdere keren benoemd. Een detox wil je doen onder begeleiding en met de juiste redenen, bijvoorbeeld om dichter bij jezelf te komen en oude gewoontes te doorbreken. Een programma dat precies dit aanbiedt is Program Reboot, waar je op een laagdrempelige manier het vasten kunt ontdekken onder begeleiding van twee therapeuten. Meer over het programma kun je hier lezen: https://www.gezondmetplezier.nl/product/program-reboot/.

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Lucas van gezondmetplezier.nl. Na een aantal jaar in het bedrijfsleven actief te zijn kwam Lucas al snel tot de ontdekking dat zijn roeping ergens anders ligt. Tijdens deze periode wisten de collega’s Lucas al te vinden voor advies over hun gezondheid en hoe zij met meer energie hun levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Dit heeft een combinatie van ervaringen en opleidingen over voeding, intermittent fasting en de natuurgeneeskunde in gang gezet. Met als resultaat de eigen praktijk “gezond met plezier” waar mensen worden geholpen om hun eindeloze energie door lichaamsbewustzijn terug te vinden. Kijk voor meer informatie op: www.gezondmetplezier.nl

Dank je wel voor dit interessante blogartikel dat je schreef voor Veertigplus mus, Lucas!