Kwaaltjes

3 tips hoe je PMS- en overgangsklachten kunt verminderen!

PMS en/of overgangsklachten komen bij veel vrouwen voor

Het klinkt misschien raar om PMS en overgangsklachten in één adem te noemen, maar ze hebben zeker wel minimaal 2 dingen gemeen. Ten eerste komt dit alleen bij vrouwen voor en ten tweede spelen hormonen een rol. Als vrouw kun je van PMS en overgangsklachten behoorlijk last hebben en het kan je leven vervelend in de war schoppen. Daarom is een belangrijke vraag: wat kun je eraan doen, zodat je minder last van fysieke en/of mentale klachten hebt? Hieronder 3 tips én uitleg wat PMS en de overgang is!

 

Wat is PMS?

PMS is de afkorting voor: Premenstrueel Syndroom. Het is een groep klachten die veel vrouwen ervaren vlak voordat zij ongesteld worden. De hormonale veranderingen die optreden vóór de menstruatie kunnen er zelfs toe leiden dat vrouwen zich enkele dagen ziek of mentaal labiel voelen. En dat elke maand voordat de menstruatie plaatsvindt! Een hele onprettige situatie dus. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar.

 

Lees ook: Hoe krijg je meer rust in je hoofd. 5 belangrijke tips!

 

Waardoor ontstaat PMS

Wat ik opvallend vind, is dat men eigenlijk nog niet precies weet waardoor PMS ontstaat. Zo denkt men dat één van de oorzaken kan zijn dat vrouwen met PMS tijdens hun maandelijkse cyclus extra gevoelig zijn voor hormoonschommelingen en dat daardoor de klachten ontstaan. Wel is zeker dat er bij PMS in het lichaam een disbalans is ontstaan die weer in evenwicht zal moeten worden gebracht.

 

Je hoeft je echt niet te schamen voor PMS

Gelukkig wordt PMS door steeds meer artsen en specialisten erkend, waaronder orthomoleculair therapeuten. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Daardoor zijn er tegenwoordig goede behandelingen, medicijnen, voedings- en leefstijladviezen en voedingssupplementen beschikbaar. En dat niet alleen: je wordt als vrouw steeds meer serieus genomen. Hierdoor hoef je je echt niet meer te schamen voor deze klachten, omdat het absoluut geen aanstellerij van jou is. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.

 

Typerende klachten bij PMS

Zoals ik hierboven al beschreef, is PMS een groep klachten die veel vrouwen krijgen vlak voor hun menstruatie. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit:

  • Lichamelijke klachten: buikpijn, duizeligheid, hoofdpijn, opgezwollen borsten, hartkloppingen, opgeblazen gevoel
  • Mentale klachten: angsten, depressiviteit, prikkelbaarheid, onrust, nervositeit, lusteloosheid.

Vaak heeft een vrouw die PMS heeft meerdere van de bovenstaande lichamelijke en geestelijke klachten. Het zijn klachten die ook bij een ‘normale menstruatie’ kunnen ontstaan, alleen nemen bij vrouwen met PMS deze klachten een veel heftigere vorm aan.

Om bij jezelf te ontdekken of je wellicht PMS hebt, is het een aanrader om enkele maanden een dagboek bij te houden. Daarin kun je opschrijven wanneer je welke klachten hebt en hoe lang. Bespreek dit daarna bijvoorbeeld met je huisarts en/of een orthomoleculair therapeut. Zij kunnen je vaak goed helpen.

 

Korte uitleg wat de overgang is

Dan nog even een zijstapje over het onderwerp ‘de overgang’. Want, aan het begin van het artikel schreef ik al dat PMS en de overgang best wel wat gemeen hebben met elkaar. Over het onderwerp ‘de overgang’ is veel meer bekend en ook veel meer over geschreven. En vrijwel iedere vrouw die de 35 gepasseerd is, krijgt er mee te maken. Dat wil zeggen, iedere vrouw komt in de overgang, maar niet iedere vrouw ervaart de vervelende overgangsklachten.

Deze klachten kunnen zijn zoals je hierboven hebt gelezen bij de PMS-klachten. Voeg daar dan ook nog nachtzweten, haaruitval, opvliegers, vermoeidheid, droge huid, spier- en/of gewrichtsklachten en vaginale klachten aan toe en dan heb je de meest gehoorde overgangsklachten op een rijtje. Weliswaar in een minder heftigere vorm dan wanneer iemand PMS heeft.

De overgang is de periode dat je van jouw vruchtbare naar jouw niet-meer-vruchtbare-levensfase gaat. Dat klinkt misschien ‘dramatisch’ maar dat is het niet. Het is Moeder Natuur die vindt dat een vrouw na 30, 40 of 50 jaar gewoon lang genoeg vruchtbaar is geweest. En veel vrouwen die door de overgang heen zijn, komen vaak voor de 2e keer weer in de bloei van hun leven met een hoop wijsheid, kennis en ervaringen in hun rugzakje.

 

3 tips hoe je PMS- en overgangsklachten kunt verminderen

Terug naar het hoofdonderwerp van dit blogartikel, namelijk hoe je de klachten, die bij PMS en de overgang kunnen ontstaan, kunt verminderen. De onderstaande 3 tips zijn zeker de moeite van het proberen waard:

 

#Tip 1. Goede voedingssupplementen

Ik gebruik al een tijd voedingssupplementen en zij helpen mij enorm. Daardoor ben ik ervan overtuigd dat voedingssupplementen ook veel goeds kunnen doen bij PMS- en overgangsklachten.

Ik ben fan van de voedingssupplementen van Natural Women Care. De 2 oprichters van Natural Women Care – Tanja en Sabine – zijn orthomoleculair therapeut en zij helpen veel vrouwen met diverse lichamelijke en geestelijke klachten, waaronder PMS-klachten en overgangsklachten. Dat doen zij door middel van orthomoleculaire consulten, maar ook met de voedingssupplementen die zij verkopen.

Speciaal voor vrouwen met PMS- en/of overgangsklachten hebben zij in hun webshop voedingssupplementen van zeer goede kwaliteit. Hieronder vind je 3 voedingssupplementen die zij aanraden bij PMS en 3 voedingssupplementen die zij aanraden bij overgangsklachten. Dit zijn ze:

 

3 aan te raden voedingssupplementen bij PMS klachten:

 

#1. Voedingssupplement bij PMS-klachten: Magnesium Bisglycinaat met Taurine

Magnesium kan vrouwen met PMS-klachten goed ondersteunen. Bij veel vrouwen met PMS is het magnesiumgehalte namelijk vaak te laag, wat diverse problemen in het lichaam veroorzaakt, en dit kun je goed aanvullen met dit voedingssupplement. Omdat aan deze magnesium ook taurine, vitamine D3 en vitamine B6 is toegevoegd, werkt deze extra goed voor je gemoedstoestand. Super helpend en fijn bij zowel de mentale PMS- als overgangsklachten. Ik mag je 10% korting geven op dit product én alle andere producten in hun webshop! Vul tijdens het afrekenen de kortingscode veertigplusmus10 in (geldig tot en met 01-02-2023).

natural woman care magnesium bisglycinaat

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#2. Voedingssupplement bij PMS-klachten: Teunisbloemolie

Uit Teunisbloemolie kan het essentiële vetzuur gamma-linoleenzuur gewonnen worden. Dit werkzame vetzuur kan jouw hormoonbalans reguleren, waardoor jouw menstruatiecyclus weer normaler wordt. Ook op dit product mag ik je 10% korting geven met de code veertigplusmus10 en dat kun je bij het afrekenen invoeren (geldig tot en met 01-02-2023).

teunisbloemolie natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#3. Voedingssupplement bij PMS-klachten: Vitex Agnus Castus

Een andere naam voor Vitex Agnus Castus is Monnikspeper. Dit kruid draagt bij aan het in balans brengen van je hormoonhuishouding én je mentale balans. Het vermindert niet alleen overgangsklachten, maar ook menstruatieklachten en daarom is het voor PMS ook goed inzetbaar! Pak ook bij dit voedingssupplement je 10% korting door bij het afrekenen de kortingscode veertigplusmus10 in te vullen (geldig tot en met 01-02-2023).

vitex natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

3 aan te raden voedingssupplementen bij overgangsklachten:

 

#1. Voedingssupplement bij overgangsklachten: Vrouw In Balans

Het voedingssupplement Vrouw In Balans is een combinatie-supplement waarin al een aantal werkzame stoffen in de juiste dosering zit die jou helpen bij overgangsklachten. Denk hierbij aan diverse vitaminen, mineralen, kruiden en plantdelen zoals Zilverkaars. Een unieke combinatie die overgangsklachten verlicht. Je raadt het al: ook op dit product mag ik jou 10% korting geven met de code veertigplusmus10, geldig tot en met 01-02-2023.

vrouw in balans natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#2. Voedingssupplement bij overgangsklachten: Ashwaganda

Het voedingssupplement Ashwaganda helpt met het ondersteunen van jouw hormoonbalans. Daarnaast helpt het bij angst, stress en depressie. Ook stimuleert het de natuurlijke aanmaak van hormonen, waardoor je beter door de overgang heen komt. Door deze eigenschappen is dit supplement erg helpend tegen opvliegers waarmee je richting je menopauze te maken kunt hebben. Pak op dit product 10% korting met de code veertigplusmus10 (geldig tot en met 01-02-2023).

ashwaganda natural women care

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#3. Voedingssupplement bij overgangsklachten: Magnesium Bisglycinaat met Taurine

Dit voedingssupplement Magnesium Bisglycinaat met Taurine heb je hierboven al voorbij zien komen bij voedingssupplementen voor PMS klachten. Ook bij overgangsklachten is Magnesium een aanrader. Het ondersteunt het lichaam en de geest op heel veel vlakken en heeft een goede werking op je hormoonbalans. Omdat aan deze magnesium ook taurine, vitamine D3 en vitamine B6 is toegevoegd, werkt deze extra goed voor je gemoedstoestand. Super helpend en fijn bij zowel de mentale PMS- als overgangsklachten. Ik mag je ook op dit product 10% korting geven én op alle andere producten in de webshop! Vul tijdens het afrekenen de kortingscode veertigplusmus10 in (geldig tot en met 01-02-2023).

natural woman care magnesium bisglycinaat

BEKIJK HET HIER >>

 

 

voedingssupplementen natural women care pms en overgang

 

#2. Tip 2: let op je voeding!

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor je lichaam en geest. En helemaal als je als vrouw de kans op PMS klachten wilt verminderen en goed door de overgang wilt komen.

Vermijd daarom zoveel mogelijk suikerhoudende producten en geraffineerde vetten. Laat zwaar bewerkte kant-en-klare producten in de schappen staan. Eet zoveel mogelijk verse producten, zonder teveel pakjes en zakjes. Verse groente, vers fruit, noten, zaden, volkorenproducten, geregeld vis/vlees (of vegan, maar dan zo min mogelijk bewerkt) zijn voedingsmiddelen die aan te raden zijn.

Kijk uit met alcohol en koffie en consumeer dat met mate. Ik volg bijvoorbeeld zelf het koolhydraatarme dieet en dat bevalt mij uitstekend! Misschien ook een idee voor jou?

 

#3. Accepteer dat het er mag zijn, maar lijd er niet onder

Zeker als het om de overgang gaat, zul je moeten accepteren dat jouw lichaam op een gegeven moment een punt bereikt dát het in de overgang komt. En dat dat al dan niet gepaard gaat met een aantal fysieke en mentale ongemakken. Accepteer dat dit proces gebeurt, máár je hoeft er niet onder te lijden!

Er zijn genoeg manieren om overgangsklachten te verminderen. Vaak is door een aantal aanpassingen in jouw voeding en leefstijl al een boel winst te behalen. Maar ook bijvoorbeeld door het gebruik van voedingssupplementen, zoals hierboven genoemd. Of laat je helpen door een specialist, zoals een orthomoleculair consult bij Natural Women Care.

Zij kunnen jou helpen met overgangsklachten en ook met PMS-klachten als je daar last van hebt. Want, ook voor PMS geldt: je hoeft er niet onder te leiden en met goede begeleiding, een gezonde leefstijl en eventueel aanvullende voedingssupplementen is het vaak goed onder controle te krijgen. En dat werkt ook mentaal door, want je voelt je meer begrepen, je voelt je fitter en je zit lekkerder in je vel. En is dat niet wat je graag wilt? Ik wel!

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.