Huis & tuin

10 tips die jou helpen met het opruimen in huis!

Opruimen in huis is voor velen een ‘dingetje’

Je kijkt eens rond in je huis. Als je nu geen actie gaat ondernemen, dan groeit je huis dicht. Je huis raakt steeds voller met spullen die je nog steeds niet hebt weggedaan. Je zoekt naar spullen, maar kunt ze niet vinden. Het is duidelijk tijd om op te ruimen, maar ja… dat is nogal een dingetje.

Daar sta je dan, je bent al meerdere malen enthousiast begonnen met opruimen en eigenlijk kom je niet verder. Je bent alleen maar spullen aan het verplaatsen. Je koopt mooie opbergboxen en stopt daar van alles in. Resultaat: het ziet er netter uit, maar je hebt nog steeds net zoveel spullen en het is nog steeds vol in huis. Of je vliegt door je huis. Even iets in de badkamer opruimen, dan valt je oog op de slaapkamer… Je blijft niet op 1 plek om op te ruimen. Resultaat: na een paar uur heb je overal half opgeruimd en ben je nog verder van je doel af dan toen je begon.

 

Je hebt opgeruimd, maar het is nog steeds een chaos…

De vraag is dus: hoe kun je ècht opruimen? Hoe kom je zo ver dat je ook spullen weg gaat doen? En hoe verloopt het opruimproces beter (lees: minder chaotisch?). Maar nog veel belangrijker… Hoe houd je het netjes? Je hebt namelijk wel vaker opgeruimd maar na een paar dagen lijkt de chaos weer net zo groot. Alsof de spullen pootjes hebben en als vanzelf jouw huis uitkiezen om binnen te komen wandelen.

 

10 tips die jou helpen om je huis beter op te ruimen

Gelukkig heb ik tips voor je die jou op weg helpen, zodat je jouw huis nu echt opruimt en opgeruimd houdt:

 

#1. Sorteer je spullen met de dozenmethode

Neem 5 dozen of kratten om te kunnen sorteren en schrijf op een leeg A4-tje de volgende teksten: “hier opbergen”, “elders opbergen” “weggeven”, “weggooien” en “twijfel”. Je gaat alle spullen die door je handen gaan in 1 van deze categorieën sorteren. Door te sorteren organiseer je het opruimproces goed en moet je echt gaan nadenken over je spullen. Je brengt de spullen dus ook niet gelijk naar een andere ruimte in huis!

 

#2. Klein beginnen

Je bent misschien geneigd om het opruimen gelijk groots aan te pakken als je eenmaal alle moed en tijd verzameld hebt. Maar vergis je niet in de tijd die nodig is om op te ruimen en hoeveel energie het vaak kost. Wat als je nu eens elke dag een half uurtje gaat opruimen? Zet de kookwekker en pak 1 plank in een kast aan, of 1 keukenkastje. Kijk maar hoe ver je komt in 30 minuten. In kleinere stappen bereik je uiteindelijk ook een groot resultaat.

 

#3. Blijf in 1 ruimte tijdens het opruimen

Voorheen ging je dus misschien wel als een dolle door heel je huis heen opruimen wat helaas vaker alleen maar leidde tot een grotere chaos. Het is slimmer om in 1 ruimte te blijven tijdens het opruimen. Daar is ook het kratje “elders opbergen” voor bedoeld.

 

#4. Stel jezelf vragen om keuzes makkelijker te maken

Je verzint vaak allerlei redenen om spullen te bewaren, maar wat als je nu eens redenen gaat vinden waarom spullen je huis mogen verlaten? Je hoeft van mij niet je spullen te bedanken zoals Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, doet. Maar soms hebben spullen hun taak verricht in jouw leven en mogen ze losgelaten worden.

Omdat ik zie dat veel mensen vastlopen met het loslaten van hun spullen, heb ik mijn blog Opruimen & keuzes maken – 16 tips – De Bezem door je Leven geschreven. Je ontdekt hoe je makkelijke keuzes kunt maken, waardoor spullen ook echt je huis kunnen gaan verlaten. Even een klein voorbeeldje: je bent je kleding aan het opruimen en je ziet een kledingstuk dat je al lang niet hebt gedragen maar nog niet weg wilt doen. Vraag jezelf dan eens af, zou ik dit kopen als het nu in de winkel lag? En als er een kledingstuk kapot is, maar je houdt het nog omdat je het ooit wilt gaan (laten) maken, vraag jezelf dan af of je hier nog tijd, energie en/of geld in wilt stoppen?

Want vergis je niet: alle spullen in jouw huis vragen met een bepaalde regelmaat aandacht. Van afstoffen tot repareren als het kapot is. Wil jij die aandacht ook echt geven of hou je liever tijd over voor andere zaken in het leven?

 

#5. Breng de spullen die weg kunnen gelijk weg

Komen er spullen in de categorie “weggeven” of “weggooien” terecht, zorg er dan voor dat je ook gelijk hierop actie onderneemt. Dus gooi die vuilniszak met spullen ook echt direct weg of (bij grotere spullen) breng het naar het grofvuil. De spullen die nog goed zijn kun je brengen naar een kringloopwinkel of een ander goed doel. Wellicht helpt het je ook dat je weet dat deze spullen nog een 2e leven krijgen bij iemand anders die er nog wat aan heeft.

 

#6. Bewaar spullen met herinneringen in een aparte box

Maak een mooie memory box of kist van de spullen uit jouw leven waar je echt aan gehecht bent. Is dat het 1e babypakje van je kind? Je eigen lievelingsknuffel van jezelf als kind? Je fotoalbums? Wees wel reëel en zorg ervoor dat je geen 10 opbergboxen met herinneringen gaat verzamelen. Kijk elk jaar even opnieuw of er misschien spullen in zitten die jou niet meer zo emotioneel raken. Je kunt ook foto’s nemen van de tekeningen van je kind en daar een fotoalbum van maken bijvoorbeeld. Dan hoeven ze geen fysieke ruimte meer in te nemen in jouw huis.

 

#7. Geef spullen een vaste en logische plek in huis

Heb je al je spullen gesorteerd? Dan is het tijd om de spullen een vaste en logische plek in huis te geven. Dit voorkomt dat het (opnieuw) een chaos wordt en het geeft jou een overzicht zodat je geen spullen dubbel hoeft te kopen.

 

#8. Leg spullen na gebruik terug op hun vaste plek

Klinkt misschien cliché maar echt, het gebeurt in elk huishouden: dat de spullen gewoon ergens neergelegd worden, vaak op de bekende “magneetplekken”. Die vind je vaak op de hoek van de tafel, op een traptrede of boven op een kast/ dressoir. Train jezelf en je gezin op het meteen terugleggen op de vaste plek, dan blijft je huis langer netjes.

 

#9. Doe een dagelijks opruimrondje

Om spullen op hun vaste plek terug te leggen en te zorgen dat het opgeruimd blijft in je huis… is het slim om een dagelijks een kort opruimrondje in te lassen, bijvoorbeeld net voor of na het avondeten. Even de schooltassen leegmaken, de jassen en schoenen op de juiste plek, ruim de magneetplekjes op en het speelgoed van de kinderen. Neem heel je gezin mee in dit rondje, het hoeft maar 15 minuten te duren en vaak krijg je er ook nog wel lol in. Maak er desnoods een spelletje van, wat krijg je allemaal gedaan in die 15 minuten?

 

#10. Koop geen onnodige spullen

Om te voorkomen dat je huis weer dichtgroeit met spullen is dit natuurlijk wel de allerbelangrijkst tip. Vraag je bij iedere aankoop af of je iets ècht nodig hebt en of je hier tijd en aandacht aan wilt besteden. Of spreek met jezelf af: “1 ding erin, 1 ding eruit”.

 

Samenvatting

Opruimen wordt door veel mensen lastig gevonden, maar met deze bovengenoemde tips voorkom je dat je in een aantal valkuilen terecht komt en ga je ECHT opruimen. Dus er gaan ook echt spullen weg en er komt ruimte in je huis. En zo houd je jouw huis ook netjes.

Ga jij nu vol goede moed starten met opruimen zodat je eindelijk weer rust, ruimte & overzicht in jouw huis hebt?

 

Diana Monteny De Bezem door je Leven

 

Dit fijne blogartikel is geschreven door gastblogger Diana Monteny van De Bezem door je Leven. Zij is professional organizer en helpt mensen met het creëren van rust, ruimte & overzicht in hun leven door ze te helpen met opruimen. Ze ruimt zowel met de klant samen op als ook voor de klant.

Ze bouwt ook aan een online omgeving waarin mensen straks via een workshop met video’s zelf aan de slag kunnen met opruimen. Op haar website heeft ze een eigen blog en ook gratis downloads en opruimtips (Gratis – De Bezem door je Leven). Tevens kun je daar een uitgebreid e-book downloaden met de 15 meest gemaakte opruimfouten en hun oplossingen. Dank je wel dat je dit gastblogartikel hebt geschreven voor Veertigplus mus, Diana!