Mind

10 dingen die je wel en niet moet doen als jouw dierbare depressief is!

Je voelt je vaak machteloos als je dierbare depressief is

Je dierbare in een depressie is een zware tijd die je meemaakt. Of het nu je partner, je ouder(s), je broer, je zus, je kind, een vriend of vriendin of een andere dierbare is, het gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is heftig, want je voelt je als naaste regelmatig machteloos. Wat kun jij doen als naaste van iemand die een depressie heeft? Hoe kun jij er het beste mee omgaan? Lees hier 10 tips, bestaande uit 5 tips die je wel kunt doen en 5 tips die je beter niet kunt doen als jouw dierbare depressief is.


Wowww, bijna 1 op de 5 Nederlanders krijgt met depressiviteit te maken!

Steeds vaker hoor je dat mensen in een depressie raken. Dit kan een lichte depressie zijn die kort duurt tot een hele zware depressie die maanden of jaren duurt of zelfs nooit meer over gaat. Uit cijfers van het Trimbos-Instituut blijkt dat bijna 1 op de 5 volwassen Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar ooit te maken krijgt met een depressie in zijn of haar leven. 1 op de 5, dat is super veel! En zij geven ook aan dat vrouwen in de leeftijd van 25-34 jaar de grootste kans hebben op een depressie.

Stel dat jouw familie, vriendenkring en kennissenkring bestaat uit 100 personen, dan zou statistisch gezien 20 mensen in jouw directe omgeving een depressie kunnen krijgen. De kans is dus groot dat je in je leven te maken krijgt met iemand die in een depressie zit. Daardoor is het des te belangrijker dat je weet hoe jij daar mee om kunt gaan.


5 dingen die je WÉL kunt of moet doen als je dierbare een depressie heeft:

 

#1. Verdiep je goed in wat een depressie is

Door te weten wat je dierbare doormaakt begrijp je hem/haar beter. Op de website van depressievereniging.nl vind je bijvoorbeeld veel informatie.


#2. Neem de depressieve gevoelens van je dierbare serieus

Wuif het niet weg en begrijp goed dat je dierbare echt (tijdelijk) ziek is. Probeer dan ook om je eigen gevoelens en emoties niet teveel te laten overheersen. Vaak is een luisterend oor al voldoende voor iemand met een depressie. Maar ook kan iemand behoefte hebben aan een kus, een knuffel of een arm om hem/haar heen.


#3. Blijf contact houden

Als je iemand met een depressie graag wilt helpen, dan kun je proberen om iemand uit zijn/haar isolement te halen. Afleiding is wat zo iemand nodig heeft. Blijf dus leuke dingen met hem/haar doen, ook al is het maar voor even en ook al is het iets simpels. Vaak gaat dit gepaard met een hoop gezucht en gemor, maar als het je eenmaal is gelukt, dan is de persoon toch eigenlijk wel blij ermee. Dit kun je ook doen door te helpen met de dagelijkse gang van zaken, zoals boodschappen doen en het huishouden. Doe het bijvoorbeeld nèt iets anders, geef er een vrolijkere noot aan en dat trekt iemand even uit zijn/haar sleur.


#4. Praat erover om professionele hulp in te schakelen

Praat er ook over dat je dierbare die in een depressie zit professionele hulp gaat zoeken. Geef aan dat het herstel dan veel sneller en beter gaat met professionele hulp. Durf ook te praten over zaken als zelfmoord, het leven na de depressie, iemand dromen en ‘fouten’ die iemand in het verleden heeft gemaakt. Oordeel daarin niet of niet teveel, maar bied je dierbare de ruimte om er met jou over te praten. Het kan een opluchting zijn voor de ander én je kunt beter inschatten hoe jouw dierbare in de depressie en in het leven staat.


#5. Wees blij met elk klein stapje vooruitgang.

Misschien gaat het proces voor jou veel te langzaam, maar voor je dierbare met een depressie kan een klein stapje vooruitgang al een hele overwinning zijn. Wees er blij mee en toon dat ook aan je dierbare. Doe dat niet meteen met veel toeters en bellen, maar een glimlach, een compliment, een kus, een schouderklopje of een knuffel is vaak al voldoende.


Volg je mij al op Facebook of Pinterest? Lijkt me leuk! Zie ik je daar?


5 dingen die je NIET moet doen als je dierbare een depressie heeft

 

#1. Laat je er niet teveel in meeslepen

Een bekende uitdrukking is dat je eerst voor jezelf moet zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen. Ga jij teveel mee in de ellende van je dierbare en krijg jij daardoor ook depressieve gevoelens of andere lichamelijke of geestelijke klachten, dan ga veel te ver. Dus, niet doen! Laat de energie niet uit je leegzuigen en probeer het probleem bij je dierbare te houden. Het is namelijk ook zijn/haar probleem. Vaak ga je als dierbare – heel lief – op zoek naar oplossingen en de boel voor de ander oplossen. Daar bereik je 9 van de 10 keer te weinig of zelfs niets mee. Dus wees er voor je dierbare, maar ken jouw eigen grenzen.


#2. Accepteer dat de ander de handen vol heeft aan zichzelf

Een hele moeilijke, maar hele belangrijke tip is deze: belaad degene met depressieve gevoelens niet teveel met jouw verwijten, jouw oordelen en/of wat de depressiviteit van de ander met jou doet. Het is zwaar om te accepteren, maar iemand met een depressie kan daar even niet voor open staan. Zij hebben al hun handen vol aan zichzelf en hoe het met een ander gaat (jou in dit geval) kunnen ze vaak er niet bij hebben.

Is dit egoïstisch van de ander? Gevoelsmatig zou je dat kunnen denken. Maar als je het rationeel bekijkt, dan weet je ook dat iemand al volledig met zichzelf in knoei zit en het niet kan opbrengen om ook jouw zorgen of emoties toe te laten.

Ik vond dit best wel een moeilijk punt – en dat vind ik soms nog steeds. In mijn omgeving is er namelijk ook iemand die regelmatig in een depressie zit en dan moet ik mezelf af en toe toespreken dat mijn dierbare het niet expres doet om zich zo te gedragen, maar dat mijn dierbare een depressieve periode doormaakt en het heel zwaar heeft. Door op die manier naar de situatie te kijken, kan ik het beter opbrengen om met de depressie van mijn dierbare om te gaan.


#3. Betuttel niet teveel

Laat het geven van tips en adviezen aan professionals over. Probeer je dierbare dus niet teveel te overladen met jouw tips en adviezen en oplossingen. Jouw dierbare die in een depressie zit kan dat opvatten als dat jij hem/haar wilt betuttelen en dat kan dan weer voor extra spanningen tussen jullie zorgen. De mens heeft als neiging om meteen oplossingsgericht te denken en iemand die depressief is, is vaak aan die stappen nog niet toe. Dus heel lief als je met oplossingen komt, maar doe het niet teveel en doe het niet te vroeg in het proces en laat het zoveel mogelijk aan professionele hulpverleners over.


#4. Zoek zelf eventueel ook hulp

Slokt de depressie van je dierbare teveel van jezelf op, schakel dan in een vroeg stadium voor jezelf ook hulp in. Hier hoef je je totaal niet voor te schamen! Je huisarts, coach/counselor, psycholoog of andere hulpverlener wil jou er graag mee helpen. Ook kan het je helpen als je erover praat met ‘lotgenoten’, oftewel andere mensen die in hun omgeving ook iemand hebben die in een depressie zit. Misschien doe je fijne vriendschappen op en sleep je je elkaar erdoor heen.


#5. Blij een oogje in het zeil houden

Als je dierbare uit de depressieve periode is gekomen, blijf dan een oogje in het zeil houden. Dring jezelf niet teveel op om over de depressieve periode te praten, maar trek wel aan de bel als je het idee hebt dat het weer – of nog steeds – niet goed gaat met de ander. Vaak zie je als naaste de eerste signalen van depressiviteit eerder ontstaan dan degene die het overkomt. Praat er dan op een rustige en niet-betuttelende manier over en geef aan dat je je zorgen maakt. Door vroeg aan de bel te trekken, kun je hopelijk een nieuwe of zwaardere depressie bij je dierbare tijdig voorkomen.


Tenslotte: ieder mens en iedere situatie is anders

Hopelijk heb je wat aan deze 10 tips. Natuurlijk is elk persoon en elke situatie weer anders. De één heeft in de winterperiode een winterdip, terwijl de ander jarenlang aan een zware depressie leidt. Dus houd je niet te streng vast aan deze 10 bovengenoemde dingen, maar hopelijk geeft het je wel wat ideeën hoe je het beste met de depressiviteit van je dierbare om kunt gaan. Ik wens je veel sterkte toe!


Heb jij nog tips?

Hoe ga jij om met de depressiviteit van je dierbare? Heb je manieren gevonden hoe je als naaste de ander kunt helpen, zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat. Alle tips zijn welkom en zet het gerust in een reactie hieronder!


Bewaar deze pin voor later:

10 dingen die je wel en niet moet doen als jouw dierbare een depressie heeft


Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus is niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven eventuele vermelde producten en het opvolgen van adviezen en/of het afnemen van eventuele genoemde diensten. Verdiep je goed alvorens gebruik en laat je eventueel extra informeren door een deskundige!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *